K17 aukeaa helmikuussa

K17 aukeaa helmikuussa

Mika Helin – Olemassaolon unohduksessa
5.–27.2.2022
ke 12–16, to–pe 16–20, la–su 12–16

Sipoossa, Nikkilän vanhan psykiatrisen sairaalan alueella, avautuu helmikuussa Taiteen ja ekologian koetila K17. Rakennuksessa on aikoinaan toiminut sairaalan kasvihuone – 140m² kokoiseen sisätilaan yhdistyy vanhan kasvihuoneen perustukset, jotka pyritään lähitulevaisuudessa palauttamaan ennalleen ja tuomaan osaksi K17:n toimintaa.

Tapahtumavuoden käynnistää kuvataiteilija Mika Helinin kolmiosainen installaatio Olemassaolon unohduksessa. Teoksen teemoina ovat mm. muistaminen, ajan vaikutus muistoihin, rakennettujen ympäristöjen väliaikaisuus sekä materiaalien hauraus. Mika Helin kertoo työskentelystään ja teoksestaan  suomenkielisessä haastattelussa, joka löytyy tiedotteen lopusta.

Avajaisia emme valitettavasti voi vallitsevan koronatilanteen takia järjestää, mutta Mika Helin on tavattavissa näyttelyssä perjantaina 4.2. klo 15–19.00. Lisää infoa tilasta sekä vuoden 2022 näyttelyohjelmisto on nähtävissä täällä.

***

Mika Helin on vuonna 2016 Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta valmistunut kuvataiteilija ja K17-tilan perustajajäsen. Helinin teoksia on nähty mm. Mäntän kuvataideviikoilla (2017), Forum Boxissa Helsingissä (2019) sekä Nastolan kesänäyttelyssä (2020). Hänen teoksiaan on yksityisissä ja mm. Espoon modernin taiteen museo EMMAn kokoelmissa. Mika Helin asuu ja työskentelee Sipoossa.

K17:n työryhmän jäsen Jonna Karanka haastatteli Mika Heliniä tammikuussa 2022 näyttelyn teemoihin ja työskentelyyn liittyen.

K17: Mitä näyttelyysi tulee esille?
Mika Helin: Näyttelyyn tulee kolme teoskokonaisuutta jotka jakautuvat näyttelytilan eri huoneisiin. Teokset ovat eri materiaaleista rakennettuja tilallisia piirustuksia, maalauksia ja kollaaseja. Materiaalit teoksiin on kerätty kolmesta eri katoavasta tai jo kadonneesta kohteesta. Paikkoja ovat olleet hylätty maatila, vanha riihi- ja varastorakennus sekä sillan betonivalumuotti.

K17: Millaisia teemoja tai ajatuksia teoksiisi liittyy?
MH:
 Näyttely pohtii muistamista ja ajan vaikutusta muistoihin. Tarkastelen rakennetun ympäristön väliaikaisuutta ja materiaalista haurautta sekä käytettyjen materiaalien kulttuurisidonnaisuutta. Olen kiinnostunut millä tavalla materiaalit vaikuttavat tapaan jolla ympäristöämme suunnitellaan ja toteutetaan, sekä missä määrin muistomme ovat itse luotu tarina.

K17: Millainen työskentelyprosessisi on?
MH:
 Tapa jolla työskentelen vaihtelee riippuen siitä mikä teoksen lopullinen muoto on. Rakennetut paikkasidonnaiset teokset lähtevät yleensä liikkeelle tilasta johon teos tulee tai materiaaleista joita minulla on käytössä. Valokuvateoksissani (kameralla työskennellessä) etsin hylättyjä esineitä tai materiaaleja, joista toteutan pienempiä tai laajempia lavastettuja tilanteita jotka sitten kuvaan. Kameralla ja teosten dokumentoimisella on ollut keskeinen rooli siihen minkälaisia teoksia nykyään teen.

K17: Mitä taide ja taiteen tekeminen sinulle merkitsee?
MH:
 Taiteen tekeminen on minulle ajattelua ja ympäristön tutkimista teoksissa käytettyjen materiaalien ja vaihtuvien teemojen kautta. Työskentelyäni ohjaa kokeellisuus ja kehollinen toimeliaisuus.

Kiinnostuin elektronisesta musiikista ja erityisesti teknosta jo nuorena, ja sillä on ollut vahva vaikutus siihen miten teen asioita myös kuvataiteen parissa. Tietynlainen marginaalissa toimiminen on aina vetänyt puoleensa ja olen kokenut sen omimmaksi ympäristöksi tehdä asioita.

K17: Millainen taide inspiroi sinua?
MH:
 Olen kiinnostunut monenlaisista taiteesta mutta ehkä eniten saan vaikutteita omaan tekemiseen eri taiteenlajeja yhdistävästä ilmaisusta. Teokset jotka eivät välttämättä näytä perinteisessä mielessä taiteelta kokonsa tai muotonsa puolesta  jäävät usein mieleeni. Inspiraatio saattaa syntyä vaikkapa muotisuunnittelija Hussein Chalayanin tavasta toteuttaa muotinäytöksiä.