Ritva Sirjalan grafiikkaa ja muuta Pesula Galleriassa 6.-24.10.2021

Ritva Sirjalan grafiikkaa ja muuta Pesula Galleriassa 6.-24.10.2021

Ritva Sirjalan grafiikkaa ja muuta: STRANGE OBJECTS

6.-24.10.2021 Pesula Galleriassa

Ritva ’Ippa’ Sirjala (s.1966) työskentelee perinteisenä pidetyn tekniikan parissa modernilla ja pelottomalla otteella. Grafiikka on jäljentämisen väline, mutta Sirjalan teokset ovat uniikkeja sommitelmia samoista painolaatoista. Monotypiasta tulee monitekniikkaa, kun vedoksiin lisätään jälkeenpäin esimerkiksi lyöntimetallia tai kollaasia. 

Strange objects -sarjan teokset liikkuvat abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa. Muotojen ja värien kautta teoksiin syntyy erilaisia tasoja, jotka jäävät sanallisen selityksen ulkopuolelle. Katsoja usein näkee teoksissa haluamiaan asioita, vaikka niiden ei ole tarkoitus esittää mitään. Muodot, värit ja näiden kerroksellisuus ovat pääroolissa.

Tekemisen prosessi on olennainen osa Sirjalan taiteen tekemistä. Grafiikan tekninen, hidas ja vaiherikas matka laatoilta valmiiksi kuviksi on tekijällekin mielenkiintoinen ja usein yllättäväkin. Materiaaliset asiat kuten painovärin koostumus, paperin kosteustaso ja kunkin vedostuskerran onnistuminen ovat tekijöitä, joiden vuoksi lopputulos ei aina ole suunnitellun kaltainen mutta usein silti kiinnostava ja lupaava pohja josta jatkaa eteenpäin. Alussa tylsä tai epäonnistuneen oloinen vedos voi muuttua onnistuneeksi kun se saa päälleen uuden kerroksen väriä. 

Sirjalan näyttelyssä Strange Objects on esillä monitekniikka-grafiikkaa ja maalauksia joiden muodot ovat peräisin samoista painolaatoista kuin grafiikan vedoksissa.