Jonna Karanka

Jonna Karanka

Ryijyissäni tekstiilitaiteen perinteikkäät symbolit, kuten vinoneliöt, tiimalasit ja pamletit, sekoittuvat populaarikulttuuriin ja kierrätysmateriaaleihin. Perinteinen villalanka yhdistyy led-valoihin, koristerihkamaan ja muovailusaveen.

Tekstiileihin on jo ammoisista ajoista ommeltu salaista tietoa, eri kulttuurien jakamiin symboleihin perustuvaa mytologiaa ja taikamerkkejä. Kutojina toimineet kansannaiset ovat kätkeneet omia tunteitaan ja muistojaan ryijyjen kuva-aiheisiin. Ryijyt ovat olleet käyttö- ja koriste-esineitä, pahoilta hengiltä suojaavaa kansanperinnettä – sekä abstrakteja taideteoksia jo varhain ennen koko taidesuuntauksen määrittämistä. Tekstiilitaiteen kautta olen löytänyt patriarkaalisen taidehistorian ulkopuolisen tekijyyden tuhansia vuosia vanhoista mutta yhä uusia mahdollisuuksia tarjoavista tekniikoista.

Valmistuin Taiteen maisteriksi (TaM) Aalto Yliopiston Taiteiden ja Suunnittelun Korkeakoulusta 2012. Ompelemiani ryijyjä on yksityisissä sekä Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

www.jonnakaranka.com

17.07.2020